KADIN HASTALIKLARI

Kadın Genital Sitem Anatomisi

Kadın genital organları pelvis (leğen) kemiği içinde yerleşmiş rahim, rahim ağzı(serviks), yumurtalık, tüpler ve genital organların dışarıya bağlantısını sağlayan vajinadan oluşur.

Ergenlikle yumurtalıklarımızda yumurta üretimi başlar. Her ay 1 tane yumurta olgunlaşır ve yumurtlama ile yumurtalıklardan atılır. Fallop tüpleri haraketli organlardır. Yumurtalıktan atılan yumurtayı tüpler alır ve rahim içine iletilmasini sağlar. Yumurta 24 saat calılığını korur, bu süre içerisinde döllenme gerçekleşmez ise rahime gelen yumurta adet kanaması ile vücuttan atılır.


Devamı

Adet Döngüsü

Normal sağlıklı bir kadında adet döngüsü 22- 35gün aralıklarında olabilir. Adet kanamasının ilk gününü birinci gün alarak hesaplamalara başlanır.

Adetin 1. günü yumurtalıklarımızda yeni gelen ay için yumurta hazırlanmaya başlar. Bu yumurtanın hazırlanması kişiler arası farklılık göstermekle birlikte 12-18 gün sürer. Adet döngüsünün ortalarına gelen bir günde yumurtlama oluşur.


Devamı

Adet Sancısı

Adet döneminde döllenmemiş yumurta rahim iç duvarı (endometrium) ile birlikte kanamayla rahimden atılacaktır.

Rahim kendi yapısı düz kaslardan oluşur. Rahim ağzında da sadece sıvı geçişine izin verecek şekilde ufak bir açıklık bulunur. Adetin ilk günlerinde yoğun olan kanamayı rahim dışarı bu ufak delikten atmak için kasılmaya başlar. Bu durumun bizlere yansıması kasık ağrısıdır.


Devamı

Polikistik Over Hastalığı

Polikistik over hastalığı genel popülasyonda %5-10 olarak görülmektedir. Genel olarak görülme şekli düzensiz menstruel sikluslar, akne ve kıllanma artışı gibi androjen hormon yüksekliğini gösteren bulgular, yumurtlamanın olmaması ve insülin direncinin eşlik ettiği obesitedir.

Artmış androjen seviyesinin tespiti için adet ikinci veya üçüncü günü yapılan hormon tahlilinde LH hormonunun FSH hormonuna oranın bozulmuş olduğu görülür.


Devamı

Myomlar

Myom rahmin en sık görülen iyi huylu hastalığıdır. Her 4-5 kadından birinde bulunur.

Rahmin normal dokusunun sertleşmesi ve bir odak halinde başlayarak giderek büyümesi sonucunda ortaya çıkar. Farkedilmesi genellikle en az 1 cm büyüklüğe ulaşması ile olur.


Devamı

Yumurtalık Kistleri

Çoğu kadının hayatında en az bir kez karşılaştığı sorunlardan biri yumurtalık kistleridir.

Normal şartlarda bile kadın için çok rahatsız edici bir durum yaratan yumurtalık kistleri bazen hamilelikte de oluşabilir. Anne adaylarında ortaya çıkan kistlerin büyük bir bölümü hamileliğin 14. haftasınakadar kendiliğinden geçer.


Devamı

Rahim Ağzı Kanseri Taraması ve HPV Aşısı

Rahim ağzı kanserinin en önemli risk faktörü ve nedeni insan papilloma virüsüdür. (HPV)

Araştırmacılar günümüzde rahim ağzı kanserlerinin %99’undan fazlasında nedenin HPV olduğunu düşünmektedir.HPV cinsel anlamda aktif kadınların üçte ikisinden fazlasını yaşamlarının bir döneminde enfekte edecek olan yaygın bir virüstür.


Devamı

Laparoskopik (Kapalı) Ameliyatlar

Laparoskopi son 30 yıldır jinekolojide kullanılan açık cerrahiye alternatif bir cerrahi yöntemdir.

Hızlı iyileşme süresi, çok az ağrı olması, hastanede kalış süresinin kısa olması ve daha iyi kozmetik sonuçlar laparoskopik cerrahinin hastalar ve cerrahlar için tercih edilmesine yol açmıştır.


Devamı

Vajinal Akıntı ve Koku

Şiddetli kaşıntı, akıntı, kötü koku, cinsel ilişki sırasında ve bazen idrar yaparken ağrı ile kendini gösteren vajinanın iltihabi bir hastalığıdır.

Tedavi enfeksiyon etkeninin cinsine bağlıdır. Bakteriyel vajinit antibiyotikle tedavi edilir. Cinsel yolla geçmişse eşin de tedavisi gerekir.Vajina normalde de bakteriler ve mantarlar gibi çeşitli organizmaları denge halinde barındırır, böylece normal işlev görebilir.


Devamı

Histereskopik (Endoskopik) Operasyonlar

Histeroskopik cerrahi rahim içinin kamera yardımıyla görüntülenmesi ve rahim içinde var olan anormal oluşumların hem tanınması hem de aynı zamanda tedavi edilmesidir.

Histeroskopi hem tanı hem de tedavi amacıyla yapıldığından ultrasonografide şüphelenilen polip, myom gibi istenmeyen yapıların çıkarılmasında ve doğuştan rahim içi perde (septum) varlığında rahim içinin normal hale getirilmesi için ve rahim içi yapışıklık varsa yapışıklıkların açılması için yapılabilmektedir.


Devamı

İdrar Kaçırma

İdrar kaçırma şikayetinden çekindikleri için genellikle bayanlar hekime bahsetmez veya bu nedenle hekime başvurmayı ertelerler.

Üriner inkontinans (idrar kaçırma) kadınlarda yaşam standardını bozan sosyal ve kişisel yaşamını konforunu etkileyen ciddi bir sorundur.


Devamı

Vajinismus

Vajinismus  cinsel ilişki sırasında pelvik taban(alt taban)  kasları  yani vageni  saran kasların , kadının isteği haricinde kasılması halidir.

Vajinismus  bir cinsel fobi sorunudur. Geçmişte  bizzat  yaşanan veya başkalarından duyulan abartılı ve kötü cinsel hikayeler  bu fobinin gelişmesine neden  olur.


Devamı

Doğum Kontrol Yöntemleri

Aile planlaması, ailelerin istedikleri sayıda, istedikleri zamanda ve sağlıklı aralıklarla, bakabilecekleri kadar çocuk sahibi olmaları demektir.

Türkiye’deki Aile Planlaması yöntemlerini kullanma prevalansları hem toplam olarak hem de geleneksel/modern yöntemler olarak doğu Avrupa ülkeleri ile benzerlik göstermektedir.


Devamı

Tüplerin Tekrar Açılması Operasyonu

Bir daha bebek sahibi olmak istemeyen hastaların büyük kısmı tüplerini bağlatmaktadır.

Tubal ligasyon denilen tüp bağlatma işlemi özellikle sezaryen ile doğum yapan bayanlara daha çok uygulanmaktadır.


Devamı

Jinekolojik Kanserler

Rahim ağzı kanseri kadınlarda görülen en sık jinekolojik kanserdir.

Kadınlarda görülen tüm kanserlere bakıldığında da 3. en sık görülen kanserdir. Yıllık tarama programlarını standart uygulayan ülkelerde daha az rastlanmaktadır.


Devamı
WeCreativez WhatsApp Support
Anında Randevunuzu oluşturabilirsiniz...
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?