Vajinal Akıntı ve Koku

Histereskopik Endoskopik Operasyonlar
08/10/2017
Laparoskopik Kapalı Ameliyatlar
08/10/2017

Vajinal Akıntı ve Koku

Vajinal Akıntı ve Koku

Vajinit Nedir?

Şiddetli kaşıntı, akıntı, kötü koku, cinsel ilişki sırasında ve bazen idrar yaparken ağrı ile kendini gösteren vajinanın iltihabi bir hastalığıdır. Her yaştaki kadınlarda gözlenebilir.

Kadının vajinasından az miktarda berrak veya bulanık beyaz sıvı akışı normaldir. Bu dokuyu ıslak ve sağlıklı tutar. Vajina normalde de bakteriler ve mantarlar gibi çeşitli organizmaları denge halinde barındırır, böylece normal işlev görebilir. Bazı faktörler vajinanın bu normal dengesini bozabilir. (antibiyotikler, hormanal dengedeki değişiklikler, gebelik, vajinal duşlar, menopoz gibi)

En sık vajinit nedenleri:
Bakteriyel vaginosis (Gardnerella vaginiti, non-spesifik vajinit)
Mantarenfeksiyonları
Trikomonas enfeksiyonları
AtrofikVajinit

Kadınlarda en sık karşılaşılan akıntı sebebi ” bakteriel vaginosis” (non-spesifik vajinit) dir. Bu enfeksiyon “Gardnerella vaginalis” denen mikrobik ajanın vagina içerisinde aşırı çoğalması sonucu oluşmaktadır. Bol miktarda beyaz-gri hafif sarımsı vajinal akıntı ile karakterizedir. Özellikle akıntının kötü kokusu belirgindir. Kötü koku cinsel ilişki sırasında ve adet günlerinde belirginleşmektedir.

Vajinada “mantar enfeksiyonu” belirgin kaşıntı ve irritasyon (tahriş) yapan bir akıntı yapmaktadır. Sıklıkla vaginadaki bu enfeksiyona vulva (dış genital organlar) da katılmaktadır.. Mantar enfeksiyonu bazen “üretra” denilen idrar kanalını da etkileyerek idrar yaparken ağrıya (disüri) da neden olabilir. Cinsel ilişkide yanma ve ağrı da genel olarak hissedilen diğer semptomlardır. Mantar enfeksiyonundaki vaginal akıntı beyaz süt kesiği şeklindedir ve vajina duvarına yapışır. En sık “Candida” adı verilen mikroskobik mantarın vajinada aşırı çoğalması sonucu oluşur. Candida enfeksiyonları antibiyotik kullanımı sonrasında, gebelikte ve şeker hastalarında daha sık görülmektedir.

Ayrıca vücudun direncinin düştüğü durumlarda, kanser tedavisi (kemoterapi) görenlerde, Aids’te daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Atrofik vajinit bir enfeksiyon tarafından oluşturulmaz, ancak akıntı ve vajinal tahriş yapabilir. Emzirme sırasında veya menopozdan sonra olduğu gibi kadın hormon düzeyleri düştüğü herhangi bir zamanda vajinada kurulukla oluşabilir. Belirtiler kuruluk ve yanmayı içerir.

Korunma:
Mantar nemli ortamda büyüdüğü için genital bölgenin kuru tutulması gerekir. Islak mayoyla oturulmamalı, pamuklu iç çamaşırı giymeli, giyinmeden evvel genital bölge iyice kurutulmalıdır. Tuvalet temizliğinde bağırsakta bulunan bakteri ve mantarların vajinaya geçmemesi için önden arkaya doğru silinmeli.
Alerjik vajinitten sakınmak için kokulu, parfümlü tuvalet kağıdından, kokulu ve renkli sabundan, kokulu veya deodorant kullanılmamalı. Köpüklü banyo, hijyenik kadın spreyleri kullanılmamalıdır. Vajinal duş yapılmamalıdır.

Tedavi:
Tedavi vajinitin etkenine göre yapılır. Tedavi ağızdan alınan hap veya vajinaya uygulanan bir krem, tablet veya jel ile olabilir. Bazı durumlarda eşinize de tedavi verilebilir.

Akıntı veya diğer belirtiler ilaçlarınızı bitirmeden ortadan kalksa bile, doktorunuzun talimatlarına aynen uymanız önemlidir. Belirtiler kaybolsa da, enfeksiyon hala mevcut olabilir. Tedaviyi erken bırakmak belirtilerin geri dönmesine neden olabilir. Tedavi tamamlandıktan sonra belirtiler tekrarlarsa doktorunuzu görünüz. Farklı bir tedaviye gerek olabilir.

Tedavi enfeksiyon etkeninin cinsine bağlıdır. Bakteriyel vajinit antibiyotikle tedavi edilir. Cinsel yolla geçmişse eşin de tedavisi gerekir. Sıkı ve nem tutan iç çamaşırlardan kaçınılmak gerekir. Mantar enfeksiyonu antimantar ilaç kullanımı ile tedavi edilir.

Tedavi sırasında cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

WeCreativez WhatsApp Support
Anında Randevunuzu oluşturabilirsiniz...
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?