Kadınlarda Meme Hastalıkları ve Meme Kanseri

Yayınlar
16/10/2017
Normal Doğum
16/10/2017

Kadınlarda Meme Hastalıkları ve Meme Kanseri

Kadınlarda Meme Hastalıkları ve Meme Kanseri

Erken Teşhis için Ne Yapmalı?

Memede Fibrokistik Değişiklikler

En yaygın olarak 30-50 yaş aralığında görülen iyi huylu, kitlelerdir. Üreme çağındaki kadınların %50 den fazlasında görülmektedir. Ağrılıdır, muayene edildiğinde haraketli kitleler olarak görülür. Menstrüel siklus öncesinde ve kafain alımı ile hassasiyeti artmaktadır. Kanlı olamayan meme başı akıntısı yapabilir. Yaptığı şikayetler genellikle menapoz döneminde gerileyecektir. Meme ultrasonu ile tanısı konulabilir. Tedavide cerrahi müdahalelere gerek olamdan, ultrason kontrolleri ile takip edilmesi yeterlidir. Ağrı çok şikayete neden oluyor ise ağrı kesici, kafainsiz beslenme ve düşük yağlı diyet ile şikayetlerde azalma sağlanacaktır.

Memede Fibroadenom

Daha çok ergenlikten sonraki 20 yıl içinde genç kadınlarda görülen iyi huylu lezyonlardır. Meme muayenesi sırasında ağrısız kitle/kitleler olarak ele gelir. Tanısı ultarason ile konulur. Sık meme muayensei ve ultrason kontrolleri ile takip edilebilir. Takiplerde büyüme gibi bir durum ile karşılaşıldığında cerrahi eksizyon önerilir.

Meme Karsinomu

Kadınlarda görülen en yaygın kanserdir. Akciğer kanserinden sonra ölümlere neden olan en sık ikinci kanserdir. Ailesinde meme kanseri hikayesi olan hastalarda (özellikle anne ve kız kardeşde) meme kanseri görülme ihtimali normal popülasyona göre 2 kat artış göstermektedir. 12 yaşından daha önce ilk adetini görenler ve 50 yaşından sonra menapoza girenler yine meme kanseri gelişmi açısından risk altındadırlar. İlk doğumunu 30 yaşından sonra yapmış olan kadınlar ve bir nedenle bebeğini emziremeyen kadınlarda da bu hastalığın görülme sıklığı artmıştır. Bunun yanında uzun süre emzirmenin ise meme kanserine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.

Meme kanseri gelişen bölge erken aşamadayken, ağrısızdır ve elle hissedilemez. Geç aşamaya gelindiyse ciltte veya meme başında çöküntü, koltuk altında elle hissedilebilen lenf bezi büyümesi, memede büyüme, ödem, memede renk değişikliği, portakal kabuğu görüntüsü şeklinde bulgu verecektir.

Geç aşamada koyulan tanılarda maalesef vücut yayılımı riski yüksek olduğu için yapılan tedavilere rağmen sağ kalım süresi düşüktür. Bunun yanında erken aşamada herhangi bir şikayete neden olmadığı dönemde çekilen mamografi ile yayılım olmadan tanı konulabilir. Yapılacak cerrahi ve medikal tedavi ile %100 sağkalım oaranı ile hastalar normal ömürlerini devam ettirebilirler.

Bunun için yapmak gereken 35-40 yaş aralığında 1 kez, 40 yaşından sonra ise yılda 1 kez mamografi ile kontrol yaptırmak. Ailede meme kanseri hikayesi olan hastalarda taramalara 25 yaşında veya ailede meme kanserinin saptandığı en erken yaştan itibaren başlanmalıdır. Genç yaş hastalarda mamografinin yanında magnetik rezonans(MR) görüntülemede kullanılmalıdır.

WeCreativez WhatsApp Support
Anında Randevunuzu oluşturabilirsiniz...
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?