Gebelik Bulantısı ve Kusmalar

Rahim Ağzı ( Serviks) Kanseri
27/01/2018
Genital Estetik Operasyon
02/07/2018

Gebelik Bulantısı ve Kusmalar

Gebelik Bulantısı ve Kusmalar

Gebeliğin genelde 2. haftasından itibaren başlayan ve gebeliklerin %50’sinde 16. haftada düzelen bir durumdur. Gebeliklerin %50 sinde ise gebelik boyunca devam edebilir. Sabah bulantıları olarak en sık karşımıza çıkar. Sadece bulantının olup kusmanın eşlik etmediği bu hafif formun tedavisinde aç kalmamaya özen göstermek, kuru gıdalar ile sık aralıklı beslenmek biraz da duygusal durumun eşler tarafından desteklenmesi kullanılabilir.

Bulantılara kusmaların eşlik ettiği, ağızdan beslenmenin azaldığı ve sıvı tüketiminin en aza indiği daha ağır bir formu daha vardır. Hiperemezis Gravidarum denilen bu durumda gebeler genellikle ağızdan beslenmekte zorlanırlar. Oluşan sıvı açığı hem bulantı şikayetlerini artırır hem de vücudu daha da halsiz bırakır.

Bu durumda öncelikle bu kadar bulantıların ağır seyretmesinde altta yatan herhangi bir hastalık varmıdır diye kontroller yapılır. Örneğin B vitamin komplexlerinin eksikliğinde bulantılar daha ağır seyretmektedir. Ya da tiroid hastalığımız var ise bu durumda da bulantılarımız daha şiddetli olabilir. Dolayısı ile bu hastalıklar varmıdır bakılarak gerekli ise öncelikle bunlara yönelik tedaviler verilmelidir.

Kusmalara bağlı çok sıvı kaybı oluştuğunda idrarda keton pozitifliği olur yani vücutta bir asit artışı olur. Bunların tedavisi için hastalar hastaneye yatırılarak öncelikle sıvı açıkları kapatılacak şekilde damardan beslenirler. Sıvı açığının yanında B vitamini takviyesi ve bulantıların tedavisinde kullanılan ilaçlar da tedaviye eklenir.

İlaç tedavilerinin yanında son yıllarda yapılan çalışmalar zencefil bitkisinin de bulantıların azaltılmasında etkili olduğunu göstermiştir. Zencefil, tüketilen gıdaların içinde alınabilir, çay olarak tüketilebilir diğer taraftan bulantı ilaçları içerisinde de takviye olarak yerini almıştır ve hap olarak da günlük tüketilebilir.

İlk 3 aylık dönemde bebeğimiz açısından baktığımızda bütün organlarının yapı taşları bu dönemde atılır. Dolayısı ile bu dönemde çok yemekten ziyade dengeli beslenmek önemlidir. Gebeliğin devamı açısından kusmaların olumsuz bir etkisi yoktur. Fakat uzun süre sıvı tüketilememesi durumunda oluşan asitler zararlı olabilir. Bunun için de hastaneye başvurmaktan kaçınılmamalıdır.

Sağlıklı ve mutlu, bulantısız bir gebelik diliyorum.

WeCreativez WhatsApp Support
Anında Randevunuzu oluşturabilirsiniz...
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?