Tatil Planlarınızı Yaparken Regl Döneminizi Dert etmeyin

Doğum kusurları nelerdir?
11/07/2018
İdrar Kaçırmasında Tedavi Yöntemleri
19/09/2018

Tatil Planlarınızı Yaparken Regl Döneminizi Dert etmeyin

Tatil PlanlarınızıYaparken Regl Döneminizi Dert etmeyin

1.Tatile çıkacak kadınların en büyük endişesi adet döneminin tatile denk gelmesi. Bu döneme denk gelen regl gününde değişiklik yapılabilir mi?

Kişinin kendi adet döngüsünü hesaplarken kullanılan zaman dilimi adetlerinin 1. gününden bir sonraki adetin 1. gününe kadar ki perioddur. Bu sürenin kişiden kişiye değişmekle birlikte 6 veya 7 günü kanamalıgeçer. Geri kalan yine kişiden kişiye değişen 2 veya 4 haftalık sürede de o ay çatlayacak olan yumurtanın gelişimi, çatlamasıve yumurtalıklardan atılmasıgerçekleşecektir. Dolayısıile bizim nezaman adet göreceğimiz o ay içinde gelişen yumurtamızın çatlama gününe göre çok önceden bellidir.

Eğer adet dönemlerinde değişiklik yapmak istiyorsak bunu öne alarak bir önceki adet periyodunda mutlaka doktorunuzla görüşerek kullanılacak yöntemler hakkında bilgi almalıne zaman başlanmasıgerektiği hesaplanmalıdır. Adetten hemen önce alınacak ilaçlar adet gecikmesi yaratmayabilir.

2. Adet geciktirlimesi için kullanılan ilaçların içeriği nedir?

Vücudumuzda bulunan yumurtalık hormonlarıöstrojen ve progesteron hormonlarıdır. Bu hormonların kendi aralarındaki artışve azalışlarına göre adet zamanı, adet dönemindeki kanama miktarıbelirlenir. Özellikle progesteron o ay gelişen yumurta tarafından salınır, yani adet periyodunun ikinci yarısında artmaya başlar. Ay sonunda östrojen ve progesteron sevilerinin düşmesi ile de adet oluruz.

Bu kısa bilgilendirme sonrasıgelelim adet geciktirici olarak bilinen ilaçların etkilerine. Bu ilaçların içeriği progesteron hormonuna benzerdir. Dolayısıile adet döngüsündeki problemlerde biz bu ilaçlarıkullanırız. Bazen adet göstermek için, bazen geciktirmek için, bazen düşükleri önlemek için, bazen rahim duvarındaki kalınlaşmalarıönlemek için. Yani zaten bizim vücudumuzda olan bir hormonu tedavi amacıyla kullanırız.

3. Bu ilaçlar nasıl kullanılır? Yanlışkullanılırsa ne olur?

Şuan konumuz adet geciktirmek olduğu için bu yöndeki kullanımınıanlatmak istiyorum. Yukarıda anlattığım adet döngüsünü hatırlayın, progesteron yumurta çatlamasıile artmaya başlıyordu. Azaldığınoktada da adet görüyorduk. Adeti geciktirmek için progesteronun kandaki seviyesinin yüksek kalmasınısağlamak gerekiyor. Dolayısıile beklenen adet dönemine 10 gün kala ilaç kullanmaya başlanmalıdır. Ne kadar geç başlanır ise geciktireceği gün sayısıazalacaktır. Kişiler nekadar süre adet olmak istemiyorlar ise o kadar süre bu ilaçlarıkullanmalıdır.

Yanlışkullanım olarak eğer adet dönemi geldiğinde ilaç kullanılmaya başlanmışise etkisi olmayabilir ve zamanında adet görülebilir. Bir kaç gün kala ilaç kullanılmaya başlanmışise adet dönemini bir kaç gün uzatabilir. Kanama başladığında lekelenme şeklinde başlayabilir. Bazen gecikmeli adet olunduğunda normalden fazla kanama olabilir. Ama bu kanama hiçbir zaman kişiyi kansız ve halsiz bırakacak seviyede olmayacaktır. Olur ise mutlaka bir kadın doğum hekimine görünmek gerekir. Ya da ilaç kullanılmaya başlandıama devam edilemedi. O durumda da yine adet döneminde bir değişiklik olacaktır. Beklenen günden erken olacaktır. Yine lekelenme şeklinde başlayıp normalden uzun sürecektir.

4.Vücudumuzda ne gibi değişiklikler oluşur? İlacın yan etkisi varmıdır?

Vücuda etkisi olarak progesteronun etkilerinden bahsetmek istiyorum. Progesteron hormonu vücutta su tutulumuna neden olarak adet öncesi oluşan ödemden sorumludur. Karında gerginlik, şişkinlik, hazımsızlık, memelerde hassasiyete, iştah artmasına neden olur. Dolayısıile içilecek ilaçlarda da bu etkileri görmeyi bekleriz. Bu etkiler bazen kişilerde normalden fazla olabilir ve günlük yaşantıyıetkileyebilri. Ozaman ilaçlarıkemek gerekir.

Bunun dışında yan etki olarak en sık başdönmesi, göz kararması, tansiyon düşmesi gibi etkileri olabiliyor. Yine bu yan etkiler göründüğünde kişinin günlük hayatınıçok olumsuz etkiliyor ise ilacıkesmek zorunda kalıyoruz.

5. Alternatif olarak neler önerirsiniz?

Özel günlerde havuza veya denize girmek için ilaç kullanmak dışında alternatiflerimiz var tabiki. Bu konuda herhangi bir hormonal değişikliğe neden olmayan tampon kullanımınısayabiliriz. Tampon kullanımıbizim toplumumuzda da giderek daha yaygınlaşmakta.

Tampon kullanımında dikkat edilmesi gereken bir kaç husus var. Tamponlar steril olarak üretilir ve paketlenir. Paketi açılırken eller mutlaka temiz olmalıdır. Paketten çıkartılan tampon arka kısmından tutularak vajinaya yerleştirilir. Buradaki püf nokta tamamının vajina içine yerleştirilmesidir. Eğer doğru yere yerleştirilmez ise rahatsızlık verebilir.

Havuza veya denize girerken yerleştirilen tampon sudan çıkınca mutlaka yenilenmelidir. Suda kalışsüresi uzar ise değiştirme aralığı2 saati geçmemelidir. İlk günler kanama daha yoğun olacağıiçin saatlik değişim yapılmalıdır. Yine çıkartılırken de ellerin temizliğine dikkat edilmelidir. Unutulmamasıgereken tampon vajina içerisinde unutulmamalıdır. Mutlaka saati geldiğinde değiştirilmelidir. 7-8 saatten fazla kalırsa vajinal bölgede bakteri çoğalmasına neden olacaktır. Bu süre 1-2 günü bulursa çok ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.

Kullanımıdoğru olarak yapıldığında yan etkisi olmayan, hormon içermeyen ve kişinin adet döngüsünü değiştirmeyen doğal bir yöntemdir.

Bu güzel güneşli günlerde herkese mutlu tatiller dileklerimle.

WeCreativez WhatsApp Support
Anında Randevunuzu oluşturabilirsiniz...
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?